| KEDY MÁM GRILOVAŤ S VEKOM A KEDY BEZ VEKA?
Ak gril prikryjete vekom, vyhnete sa vzbĺknutiu plameňa a vzduch môže kontrolovane prichádzať cez ventily - to platí pre plynové grily i grily na drevené uhlie. Keď chcete drevené uhlie po grilovaní zadusiť, jednoducho gril prikryte vekom a zavrite aj ventily. Ak necháte veko na grile počas celej doby grilovania, jedlo bude rýchlejšie hotové a zachová sa jeho prirodzená chuť.
AKO SPOZNÁM, ŽE JE JEDLO HOTOVÉ?
To je celkom jednoduché. Pri veľkých kusoch mäsa sa riaďte špeciálnym teplomerom na mäso a ak pečiete hydinu vcelku, dbajte na to, aby sa dala kosť oddeliť od mäsa. Plátky mäsa, ktoré sa môžu otočiť len raz, sú hotové, keď z pórov vyteká číra šťava. Okrem toho: Aby ste sa dozvedeli viac o presnej dobe grilovanie, pozrite sa aj do návodu na použitia a do receptov.
AKO SA PODARÍ ZELENINA NA GRILE? MUSÍM JU PREDTÝM, NEŽ JU DÁM NA GRIL, DOPREDU UVARIŤ?
Zeleninu môžete pripraviť dvoma spôsobmi: zabalenú v hliníkovej fólii, alebo priamo na grile. Na malú, nepravidelne nakrájanú zeleninu použite alobal. Vytvarujte z neho misku, do ktorej prípadne môžete pridať lyžicu vody, maslo alebo margarín, soľ a korenie, aby ste zintentívnili chuť zeleniny. Konce pevne uzatvorte a nechajte len malý otvor, aby mohla para unikať. Po grilovaní buďte pri otváraní fólie opatrní – ľahko sa môžete popáliť! Veľkú zeleninu môžete položiť priamo na grilovací rošt. Pridajte len trochu oleja, soli a korenia. Rajčiny horizontálne prekrojte na polovicu, cuketu, baklažán a papriku prekrojte pozdĺžne.
|